Det är aningen konstigt, att det inte finns fler uttalat gröna kök i Uppsala. Det är ju en stad med två universitet och väldigt många studenter. Rimligen borde det finnas en grön kundkrets här.
Ekocaféet är inte alls strikt ekologisk eller vegetarisk, men mycket av maten är grön. Även fikat hålls inom samma ramar: pajer utan mjölkprodukter och ekokaffe finns.
Det är aningen ”kultur” över stället, luddigt sagt. Man har musikframträdanden, kontinuerlig konstutställning på väggarna och många flyers för andra kulturella händelser. Mer basker och Kånken än slips och Dagens Industri. Musikupplevelser kan ibland kännas väl intensiva – man kan få klarinettisten i knät, eller så känns det bara så… för att lokalen inte är speciellt stor alltså.
Stilen är lagom informell. Inredningen håller låg profil och tar inte fokus från något annat. Ägaren är en person som inte drar sig för att prata med alla kunder och fråga hur det går. Det får man väl säga tillhör ovanligheterna.
Bäst fika är pajerna. De har en viss stil och smak som är väldigt speciell, och man skulle nog känna igen en paj härifrån i ett blindtest. Jag vet inte riktigt vad det beror på, men det är väl någon gemensam ingrediens som gör det helt enkelt.
Pajerna är aningen udda, jämfört med vanligt svenska pajutbud. Jag tycker enbart det är till det bättre. Man kan till exempel ibland få Pecanpaj, en underskattad och sällsynt variant på våra breddgrader. Pajutbudet varierar från gång till gång.
Med ställets fokus på kvalité (som ekomat ofta innebär) så blir fruktpajerna bättre än genomsnittet. Fruktpaj brukar tråkigt nog betyda att man tagit godtycklig fryst frukt och förvandlat det till en vattnig smaklös kompott. Jag vet inte var Ekocaféet köper sina råvaror men fruktpajerna här känns fräscha, och smakar friskt. Som frukt helt enkelt.
Baserat på erfarenhet så ska man inte låta pajen bli uppvärmd: den värms lätt upp aningen för mycket och varm smakar den faktiskt inte lika bra som kall. Jag vet, det brukar vara tvärtom…
Prisnivån är relativt hög. Det känns dock ok, speciellt om det går till att betala för bra och ekologiska ingredienser. En direkt konsekvens är dock att det inte sitter speciellt många kids här. En medveten strategi…?
Vägg i vägg ligger Klaus goda, som ägaren springer fram och tillbaka till. Butiken säljer utvalda råvaror, delikatesser. Ett av få ställen i Uppsala där man kan köpa ätbart bröd.