Kategorier
Uppsalatrakten

Kardemumma

Det är först nu det börjar bli möjligt att gå på Kardemumma, ett nytt kafé som ligger inne i stadsbilioteket mot slutet av gågatan i Uppsala. När det var nyöppnat så vände vi – utan överdrift – 9 gånger av 10 pga platsbrist. Ett tag var det nog tvång på att ha barnvagn för att komma in, kändes det som… det är inget fel på populära och lätttillgängliga caféer men när det dricks mer välling än kaffe så letar vi efter alternativ, tråkigt nog.

Kardemumma
Alltid kö, sällan eller aldrig så här kort.

Nu verkar det ha lugnat ner sig en aning och under en varm sommardag var det till och med glest. Det finns en utesittning på en lugn innergård som är trevlig och som utökar antalet sittplatser betydligt.

Kardemumma
Innegården är helt skyddad. Snyggt och en bra sittning med ”kulturhus” runt om.

Utbudet är aningen ovanligt men inte så konstigt med tanke på att stället drivs av bagarna på Triller mat och bröd. De hör till de 2-3 ovanliga bagerierna i Uppsala som gör bröd på riktigt – gjort på surdeg och med spår av ett visst hantverk. Detta innebär att de säljer smörgåsar som lutar lite åt danska smørrebrød – tunna skivor tungt bröd med bra pålägg. Man hittar inte hushållsost här, snarare rostbiff, ädelost eller räkor. Det är sällan mackor är så bra alternativ som här. Andra, även bra ställen, faller ofta på aningen trist och mjukt bröd, billiga pålägg, eller en extra olycklig kombination av båda dessa egenskaper.

Kardemumma
Som alla rågbröd ser jag harmlös ut men är mättande nog i överkant.

Priserna är ganska höga men är ändå värt det med tanke på kvalitén. Jag gillar speciellt räksmörgåsen som är mättande men inte helt utesluter något sött efteråt. En dubbelmacka på råg däremot är mer av en utmaning.

Kardemumma
Ägg, räkor, majo på tunn skiva surdeg. Utmärkt val om man har 65 kronor över.

Det söta utbudet ser ut som på alla andra ställen, med chokladruta, mazarin, damsugare, biskvi etc. Eftersom de bakar detta själva så är det mesta goda alternativ.

Kardemumma

Pajer är ofta utmärkta fast inte riktigt i topp – det är aningen grovhugget och uppförstorat för att riktigt nå elitdivision. Til syvende og sidst är det kanske en fråga om tycke och smak. Less is more gäller speciellt tårtbitar.

Kardemumma Tosca.

Dagens testobjekt marängpaj var ett ovanligt bra alternativ, med fyllning som smakade citrus på riktigt, med bitar av skal. En vuxenvariant med andra ord. Vi hoppas just på ett mer förutsägbart vuxenalternativ för att vi ska lägga in Kardemumma i den tunga rotationen. Bättre kaffe vore också välkommet, när man  har så höga ambitioner med sitt övriga sortiment. Just nu haltar kaffet betänkligt tyvärr.

Kardemumma
Fotot är inte så bra som man skulle önska men så blir det med kameran i mobilen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s