En liten berättelse om fika och kaffe värt att berätta om.
Kaffe utgör en allt större andel av vår konsumtion. Fast vi gör rätt mycket annat på café förutom att dricka kaffe. Man har kundmöten, läser, jobbar med en bärbar dator. Mina medarbetarsamtal hålls alltid på café numera. Det finns caféer överallt i storstäderna. Kedjorna brer ut sig, på gott och ont; det kan vara tryggt med standardiserade koncept även om ingen av de svenska kedjorna verkar satsa speciellt på kvalité. Men man vet vad man får och de värsta bottennappen kan undvikas. Kaffe är vardag, och det är därför få ställen som levererar något unikt eller minnesvärt.
Farmor Elsas gårdsbageri är ett helt annat slags café, inrymt i ett hus med stugkänsla. Detta är 25 km rakt norr om Enköping, eller 50 km från Uppsala räknat.
För det första, detta är ett café på landet. Närmaste grannar är ett gäng grisar. Riktiga grisar alltså. Det blir så ibland på landet. Caféet hör till Mälby gård som är en ekologisk grisgård som ligger i Fjärdhundratrakten.
Utbudet är litet men tillräckligt. Allt bakat på plats.
Man talar om ekologisk och närproducerat som ny-gamla värden kring mat. Elsas är också ett bageri och det finns smörgåsar (görs på beställning).
När man pratar om att ge en kundupplevelse finns många möjligheter. Man kan ha ambitionen att brygga bästa kaffet, personalen kan vara personlig och karismatisk, lokalen kan vara påkostad eller väldesignad, man kan sälja ”hembakt” etc. Elsas erbjudande är aningen överkurs – man bakar eget surdegsbröd, den rökta skinkan är av egen produktion på gården och osten kommer från Skogsbackens ost inte så långt härifrån. Det är svårt att toppa detta när det gäller ett personligt och unikt erbjudande. Smörgåsarna är riktigt bra. Det är dock vår uppfattning att salladsblad aldrig borde få plats på någon slags smörgås.
Bröd, skinka och ost. Allt producerat i närheten.
Det söta bakas också på plats. Vi har provat vetebröd, sockerkaka med bär, rabarberpaj och rabarberkaka.
Både rabarberpaj och -kaka är fina, med rabarber som smakar vuxet surt. Limegrädde till var möjligen i syrligaste laget men är långt bättre än vanliga vaniljsåser.
God kanelbulle och godare sockerkaka med vinbär.
Man sitter i stugan, eller hellre utanför. Man har en enkel utsikt över gårdens produktion, dvs de minsta grisarna som orkar springa runt.
Elsas är ungefär så bra man överhuvudtaget kan önska sig. Det är personligt och med tydlig avsändare. Hantverket är tydligt. Man kommer ihåg ett besök här. Väl värt en resa!
2 svar på ”Farmor Elsas gårdsbageri”
Länka hellre till Fjärdhundraland (http://fjardhundraland.se) istället för fjärdhundra.se, det ger en bättre bild av vad bygden har att erbjuda!
Gjort så. /erik